Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Αυτοί που με κόπο , μόχθο και βάσανο αποφάσισαν να χτίσουν το νέο σχολείο πάνω στο μισογκρεμισμένο παλιό , αυτό που δεν έχει αίθουσες , που οι μαθητές τρώνε στα θρανία κλπ , θα μεταμορφωθεί ξαφνικά από σταχτοπούτα σε λαμπερή πριγκίπισσα.
Οι συγχωνεύσεις σχολείων αποτελούν έκφραση της εγκληματικής προσπάθειας να συρρικνωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να πάψει η χρηματοδότησή του , έστω και με τα ισχνά ποσοστά των τελευταίων χρόνων, ν’ αποτελεί πρόβλημα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όταν υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης κοινωνικών αναγκών νεοφιλελεύθερη μυθολογία κάνει λόγο για σπάταλο κράτος που πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Ως σπατάλη κατανοούνται σήμερα και οι ελάχιστες δαπάνες για την εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σχολείο που από άποψη υλικοτεχνικών υποδομών θα θυμίζει τη δεκαετία του ’50. Ένα εντελώς υποτυπώδες σχολικό δίκτυο για την επαρχία , το οποίο θα έχει ως άμεση και σοβαρή συνέπεια την αύξηση της σχολικής διαρροής και από την άλλη δημιουργία σχολείων – μαμούθ που θα λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τα 13ο 22ο Δημοτικά Σχολεία έχουν και τα δύο δικό τους δημόσιο κτίριο , το γιατί το ένα φιλοξενείται από το άλλο ; και το γιατί η φιλοξενία αυτή είναι λόγος συγχώνευσης - κατάργησης του σχολείου μας ;
είναι εξίσωση για δυνατούς λύτες που μόνο τα "φωτισμένα μυαλά" που αποφάσισαν μπορούν να απαντήσουν.
ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει σαφέστατα ότι η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας έτυχε ευρείας αποδοχής από τους εκπροσώπους των Γονέων και καταξιώθηκε στην συνείδηση όλων.
Κυριακή 10 Απριλίου 2011
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Από τo "Τhe Wall" στo "Wall-e" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Εμείς του '60 και '70 "εκδρομείς" μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε κάτω από τους ήχους και τη ανατριχίλα των στίχων των Pink Floyd και δώσαμε μάχες στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, να γίνουν αλλαγές, να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να καταργηθεί η αρτηριοσκλήρωση των σχολείων και του Κράτους, το ξύλο στις αίθουσες, η μπλε ποδιά, τη καθαρεύουσα και απαιτήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε την καλύτερη δυνατή Παιδεία, για όλους τους Έλληνες. Μέχρι και τον Ανδρέα ψηφίσαμε και ρίξαμε το Τοίχος της ντροπής στο Βερολίνο...
"We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall..."
Τα πράγματα άλλαξαν και μπήκαν κι άλλα "Τούβλα στο Τοίχο" και η Παιδεία σαφώς βελτιώθηκε μαζί και το βιοτικό μας επίπεδο και μολονότι συνεχίζαμε να παραπονιόμαστε τελικά τα πράγματα ήταν καλά. Καλύτερα από άλλες εποχές που είχαμε ζήσει εμείς… οι εκδρομείς.
Όμως πέσαμε θύματα της ίδιας μας της οικονομικής μας ευμάρειας και ήρθε η ώρα τα ¨Τούβλα¨ της πολιτικής να αποφασίσουν ότι απέτυχαν παταγωδώς κι ότι η Ελληνική μας ευμάρεια ήταν μια φούσκα από δάνεια και «τούβλα» από μοβ πεντακοσάρικα σε διάφορες τσέπες, πολιτικών, golden boys, τραπεζών, εργολάβων , χρηματιστών και τοκογλύφων.
Τότε τα «τούβλα» της πολιτικής αποφάσισαν να συρρικνώσουν τα ελλείμματα που ίδιοι δημιούργησαν βάζοντας την Ελλάδα στο γύψο. Μηδένισαν την ανάπτυξη, υποθήκευσαν την Ελλάδα σε ξένα τοκογλυφικά κέντρα και προσπαθούν να μας βγάλουν από την ύφεση, με δήθεν θυσίες και φρούδες ελπίδες για έξοδο από τη κρίση. Αλλά αν’ αυτού προσθέτουν κι άλλα «τούβλα» στο «τοίχο» που μας χωρίζει από τα πραγματικά αναπτυγμένα κράτη.
Και δεν μας φτάνουν όλα που επωμιζόμαστε στη καθημερινή μας ζωή (και τα άλλα που έρχονται αλλά δεν μας τα λένε) , αποφάσισαν πως για όλα φταίει η μεγάλη σπατάλη στα σχολεία. Δηλαδή το μόνο αληθινά καλό και θετικό που είχαμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια των παχουλών αγελάδων.
Έτσι , οι υπεύθυνοι σκαρφίστηκαν την πολιτική του Wall-e. Σκηνικό βγαλμένο από την παιδική ταινία, με εγκαταλελειμμένα και στριμωγμένα παιδάκια και ισχνούς οικονομικά δασκάλους, σαν ρομποτάκια ενός σαθρού συστήματος, στο έλεος των σκουπιδιών μιας εγκατελελειμμένης χώρας, κοινωνίας στεγνή από οράματα και ελπίδα, που θα μαζεύουν τα απομεινάρια και κόπους μια ζωής για να φτιάχνουν (όπως κι ο Wall-e άλλωστε) , τούβλα , πολλά τούβλα , που θα στοιβαχτούν στο ήδη πελώριο «Τοίχος», της αμορφωσιάς τους και της ανηθικότητας τους, που μας χωρίζουν από αυτούς. Ποιους; Τους ισχυρούς κι αυτούς που νομίζουν ότι μας κυβερνούν.
Γιατί κανένας αληθινά μορφωμένος και ηθικός άνθρωπος, δεν θα έκανε τόσο μεγάλο κακό στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Μόνο ένας κατ΄ουσίαν αμόρφωτος και εν δυνάμει ανήθικος και δοσίλογος θα καταρράκωνε το πλέον στοιχώδες κοινωνικό αγαθό. Την Παιδεία και την Υγεία.
Κώστας Κανδραλίδης
+30 6944 307061
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Το «καλλικρατικό» σχέδιο και οι αντιδράσεις
Παιδαγωγικά, λειτουργικά και κτιριακά ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής αναγκάζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της Ηλιούπολης να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή τους.
Σύμφωνα με το «καλλικρατικό» σχέδιο προτείνεται:
* 4ο Γυμνάσιο (με 9 τμήματα και 193 μαθητές) και 6ο Γυμνάσιο (με 9 τμήματα και 209 μαθητές -δεν συστεγάζονται, δεν έχουν κοινό προαύλιο- να συγχωνευτούν σε ένα Γυμνάσιο με την ονομασία 4ο Γυμνάσιο (με 18 τμήματα και 402 μαθητές).
(Αντιδρούν για τον μεγάλο μαθητικό πληθυσμό, τις κτιριακές ανεπάρκειες, την έλλειψη υποδομής, την αυξανόμενη πιθανότητα παραβατικότητας.)
* 5ο Γυμνάσιο (με 6 τμήματα και 118 μαθητές) και 80 Γυμνάσιο (με 9 τμήματα και 181 μαθητές) -τα οποία συστεγάζονται- να συγχωνευτούν σε ένα Γυμνάσιο με την ονομασία 5ο Γυμνάσιο (με 15 τμήματα και 299 μαθητές).
(Κανένα από τα δύο δεν χωράει το σύνολο των μαθητών που πρόκειται να φιλοξενήσει.)
* Το 1ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 10θέσιο, λειτουργικά 9θέσιο) και το συστεγαζόμενο 14ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 6θέσιο, λειτουργικά 6θέσιο) συγχωνεύονται σε σχολική μονάδα με την ονομασία 1ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 12θέσιο, λειτουργικά 14θέσιο ή 15 θέσιο).
(Αντιδρούν διότι υποστηρίζουν πως ο υπάρχων χώρος και το δωδεκαθέσιο σχολείο δεν καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες.)
* Το 2ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 11θέσιο, λειτουργικά 9θέσιο) και το συστεγαζόμενο 18ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 6θέσιο, λειτουργικά 6θέσιο) συγχωνεύονται σε σχολική μονάδα με την ονομασία 2ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 12θέσιο, λειτουργικά 15θέσιο).
(Ζητούν παρέμβαση στις υποδομές των κτιρίων, το σύνολο των μαθητών του ολοήμερου δεν χωρά σε καμία από τις υπάρχουσες αίθουσες σίτισης).
* Το 3ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 10θέσιο, λειτουργικά 8θέσιο) και το συστεγαζόμενο 16ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 9θέσιο, λειτουργικά 7θέσιο), συγχωνεύονται σε σχολική μονάδα με την ονομασία 3ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 12θέσιο, λειτουργικά 15θέσιο).
(Τραγικό το κτιριακό, η αίθουσα εκδηλώσεων έγινε τάξη διδασκαλίας στο υπόγειο. Υπάρχουν αίθουσες προκάτ).
* Το 13ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 10θέσιο, λειτουργικά 9θέσιο) και το 22ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 6θέσιο, λειτουργικά 6θέσιο), συγχωνεύονται σε σχολική μονάδα με την ονομασία 13ο Δημοτικό Σχολείο (οργανικά 12θέσιο, λειτουργικά 14θέσιο ή 15θέσιο).
(Το κάθε σχολείο έχει το δικό του κτίριο. Ο ΟΣΚ είχε προτείνει τη μεταστέγαση του 13ου στο δικό του ιδιόκτητο κτίριο).
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
Πρωταπριλιά...
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αν πριν 4-5 χρόνια γράφαμε για αστείο ότι η Ελλάδα του 2010 πτωχεύει θα ήταν ένα καλό πρωταπριλιάτικο αστείο...
Αν πάλι σας λέγαμε μια ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ότι στα δημοτικά σχολεία θα έρθει μέρα που θα ξαναγυρίσουν στις ζοφερές μέρες της δεκαετίας του '60 με 30-40 στιβαγμένα παιδάκια, που θα κρυώνουν στις αίθουσες λόγω έλλειψης πόρων, με απελπισμένους δασκάλους λόγω περικοπών, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, θα βρίσκατε το αστείο κακόγουστο και κανείς δεν θα γελούσε...
Κι όμως στην Ελλάδα της φαιδρής πορτοκαλέας, η Πρωταπριλιά έγινε η πραγματικότητα και οι πολιτικοί του τόπου απέκτησαν και επίσημα τη δική τους ονομαστική εορτή.
Χρόνια πολλά στα 300 γουρουνάκια του κοινοβουλίου, μας έκαναν και γελάσαμε πάλι...
Κώστας Κανδραλίδης
+30 6944 307061